Billigste billån

Beste billån

Dersom du er på utkikk etter en bil og trenger den beste finansieringen for din økonomi, finnes det hjelp og få. I denne artikkelen går vi gjennom ulikhetene mellom ulike billån, og forklarer deg hvordan du finner det billånet som passer best for din økonomi.

Få med deg det viktigste!

  • Billån med sikkerhet – Krever full kaskoforsikring eller fast eiendom som sikkerhet. Dette gir lavere rente, men mer forpliktelser.
  • Billån uten sikkerhet – Passer til bruktbilkjøp. Ingen krav om kaskoforsikring eller dokumentasjon på hvilken bil du kjøper. Gir større fleksibilitet.
  • Grønt billån – Gjelder kun for en helelektrisk bil. Foreløpig tilbudt av få banker, med gunstige betingelser for miljøvennlige valg.

Flere typer billån

I dagens lånemarked finnes det mange banker og finansinstitusjoner som tilbyr ulike typer billån til norske kunder. Det er imidlertid enkelt å bli forvirret og usikker på hvilken variant man skal gå for.

Videre deler vi inn variantene i tre typer lån. Da blir det enklere å forklare deg hvordan du finner ut hva som passer best for deg. Her er de tre lånetypene:

  • Billån med sikkerhet
  • Billån uten sikkerhet
  • Grønt billån

Billån med sikkerhet

Et billån med sikkerhet er det samme som et billån med pant. Her handler det om at banken tar pant i bilen som du skal kjøpe. Banken oppnår en sikkerhet for lånet, mens du blir tilbudt en litt lavere rente.

Dette er en fordel da man som regel ønsker et så billig lån som mulig, men det finnes likevel enkelte ulemper med et slik lån:

  • Banken krever at du har fast eiendom
  • Banken krever full kasko

Ønsker du å stille andre eiendeler som sikkerhet til banken, er du nødt til å eie fast eiendom. Eiendommen er en god sikkerhet for banken. Husk at du ikke kan låne mer enn 85% av boligens verdi. Du kan med andre ord ikke bruke bolig som sikkerhet dersom denne er fullbelånt.

Tar du opp et billån med sikkerhet i bilen du skal kjøpe, vil banken normalt legge frem et krav om at du må tegne full kaskoforsikring. Kanskje har du tenkt å kjøpe fullkasko uansett? Mange som kjøper en bruktbil, ønsker imidlertid ikke fullkasko da dette kan bli ganske dyrt.

Når det gjelder kjøp av bruktbiler vil det ofte lønne seg med en tilpasset delkaskoforsikring på bilen man kjøper.

Billån uten sikkerhet

Dersom du søker om et billån uten sikkerhet, vil ikke banken kreve å ha sikkerhet i bilen du kjøper. Her vil ikke banken kreve sikkerhet i hverken bil eller eiendom, derfor er denne lånevarianten et godt alternativ for de aller fleste som ønsker et billån.

Da det ikke stilles krav om sikkerhet for lånet, vil imidlertid banken anse lånet som mer risikofylt enn for eksempel et lån med sikkerhet. Dermed vil banken gi en noe høyere rente, men her vil det ikke foreligge noen krav til fullkasko.

En annen fordel med billån uten sikkerhet er at du ikke er pliktig til å dokumentere hvilken bil du skal kjøpe. Du kan altså søke om billån uten sikkerhet før du kjøper bilen. På denne måten er finansieringen i orden og du kan slå til med en gang du ser en bil du kunne tenkt deg.

Grønt billån

Det finnes også banker som har begynt å tilby det som heter «Grønt billån». Her er tanken at man skal benytte lånet på å kjøpe nullutslippbiler eller elektriske biler.

Du trenger ikke å oppgi nøyaktig hvilken bil du skal kjøpe før du søker om dette lånet. Banken har imidlertid rett til å kreve bevis på at man har kjøpt en elektrisk bil i etterkant av kjøpet.

Budsjett lønner seg ofte

Før man skal søke om billån, er det viktig å bestemme seg for hvor mye man ønsker å låne. Faktorer som pris på bil og egenkapital spiller en viktig rolle i denne vurderingen. Dette får du en god oversikt på dersom du lager et budsjett.

I budsjettet er det viktig å legge inn alle inntekter og utgifter som du har i hverdagen. Er du ikke sikker på hvordan forbruket ditt er, sett bort fra faste utgifter, kan du logge inn i banken din for å se på bankutskrifter for hver måned som har gått i en gitt periode.

Budsjettet vil gi deg en god ide om hvordan du bruker pengene dine. Har du en plan om å kjøpe en dyrere bil, ser du kanskje at det finnes utgiftsposter som kan kuttes. Det er likevel viktig å være realistisk når du setter opp et budsjett, slik at du er helt sikker på at du klarer å betale ned lånet ditt.

Slik finner du billigste billån

Før du søker lån er det viktig å gjøre seg opp en vurdering om hvilket lån som passer best. Husk at alle lånesøknader vurderes individuelt. Alle lånetilbud blir gitt på bakgrunn av bankenes kredittvurdering av deg. Her ser banken på kredittscore og eksisterende gjeld.

Dermed kan du motta et annet tilbud enn det for eksempel naboen din gjør, til tross for at dere søker om et likt billån. Når du har kartlagt hvor mye du skal låne, er det smart å sende en lånesøknad til flere banker. Her er en kort huskeliste i søknaden:

  • Husk å søke om samme beløp i alle søknadene
  • Husk å søk om samme nedbetalingstid i alle søknadene

Gjør du dette så vil du motta flere lånetilbud og du kan enkelt sammenligne og velge det billigste tilbudet. Husk å sammenligne den effektive renten når du ser på tilbudene. Det er denne som viser den reelle kostnaden på lånet da denne inkluderer alle gebyrer.

Hvordan søke billån?

Det er en veldig rask og enkel prosess og søke billån. Så fort du vet hvor mye penger du skal låne, kan du bruke en lånekalkulator for å finne ut hvilken nedbetalingstid du trenger for å innfri lånet.

Videre vil både søkeprosess og signering av låneavtale gå glatt så lenge du bruker BankID. Skal du søke billån uten sikkerhet, kan du søke om opptil 600.000 kroner hos de fleste banker.